SZAKMAI BESZÁMOLÓ

A Versünnep Fesztivál 2019 éves eseményei már 2018 évben elkezdődtek. Ez korántsem meglepő, hiszen a rendezvénysorozat programjai az egész évet átívelik. 2018 augusztusában egy csíkcsomortai szakmai táborozáson vettünk részt és elkezdtük a 2019 évi események előkészítését. Már szeptemberben kiküldtük az iskoláknak a civil közösségeknek szóló versmondó versenyekre irányuló felhívásokat, és október elején online felületeinken is közzé tettük az egyéni amatőr jelentkezők részére készített kiírásunkat. Ezzel egyidőben készítettük el a professzionális előadóknak szánt kiírásunkat, amely ebben az esetben is az adott esztendő irodalmi évfordulóira helyezte a hangsúlyt.

Kányádi Sándor (1929-2018) születésének 90.évfordulója, Örkény István (1912-1979) halálának 40. évfordulója, Nagy Gáspár (1949-2007) születésének 70. évfordulója tiszteletére, továbbá Petőfi Sándor (1823-1849) halála 170. évfordulója, és Ady Endre (1877 -1919) halálának 100. évfordulója alkalmából hirdettük meg a 2019 évi Versünnep Fesztivált. A kiírás különlegességét az adta, hogy az eddigi évek kategóriái mellé beemeltük a slam poetry műfaját is.

Az MMA Székházban, 2018. december 5-én tartottuk sajtótájékoztatónkat. Az eseményen Bagossy László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Színházművészeti Intézetének vezetője, Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia Főtitkára, Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány elnöke, Turi Bálint színművész és Verebes Ernő, a Nemzeti Színház fődramaturgja beszélt a Versünnep Fesztiválról a média képviselőinek. Az eseményről számos médium hírt adott.

Az egyéni versmondók amatőr versenyét 2018. 11. 24-én, a Spirit Színházban tartottuk. Általános iskolások, fiatal felnőttek és szépkorúak egyaránt jelentkeztek. A három fős zsűri – Juhász Róza színművész, Dr. Sződy Szilárd dramaturg és Turi Bálint színművész – a verseket követően értékelt, amelyet a résztvevők nagyon hasznosnak ítéltek. A nemzetközi Seregszemlére 5 fő jutott tovább.

A professzionális versenyre a megadott határidőig 71 jelentkezés érkezett, amelynek 1/3- részét Magyarországon kívülről küldték. A nagyszámú résztvevői létszám miatt tudtuk, hogy Budapesten több napon keresztül kell elődöntőket tartanunk és Erdélyben kihelyezett válogatást is kell szerveznünk. 2019 márciusában, 23-24-25-én a Hungarikum Pódiumon egész napos elődöntők keretében hallgattuk meg a művészekből és szakirányú képző intézmények hallgatóiból álló mezőnyt. A zsűri tagjai: Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth-díjas színművész, Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke, Dr. Sződy Szilárd dramaturg, Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész Érdemes művész és Weinberger Attila Kultúráért Lovagi Érdemrenddel kitüntetett zeneszerző, dalszerző, előadó.

A határon túli versenyzők egy részének április 5-én, Csíkszeredán, a Csíki Játékszínben tartottunk elődöntőt. A zsűrizés feladatát itt Kolti Helga, Visky András rendező és Weinberger Attila látták el. Erről szóló cikkünk itt olvasható.

A Nemzeti Színházban 2019. április 14-én megrendezésre kerülő döntőbe 16 produkció és 2 képzőművészeti alkotás került. A zsúfolásig megtelt Gobbi Hilda teremben 18 órakor köszöntőkkel indult a rangos esemény, majd kezdetét vette a versenyprogram. A zsűri elnöke Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költő volt. Mellette Kolti Helgán, Rubold Ödönön és Weinberger Attilán kívül Papp János Aase-díjas és Gobbi Hilda-életműdíjas színművész, és Csapó György színművész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa foglalt helyet. A műsort Endrédy Gábor színművész vezette. A versenyprogram végeztével a szünetben a közönség is leadhatta szavazatait, majd kezdetét vette a gálaműsor. Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes összeállítása után a 2018 évi Versünnep Seregszemle díjazottjai léptek színpadra. Az eredményhirdetés előtt Szőcs Géza összegezte a zsűri szakmai véleményét, majd a díjak átadása következett.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet felajánlása (16 db):
Nagy értékű könyvcsomag minden résztvevő számára
Az Orpheusz Kiadó verseskötetekből álló könyvcsomagjai (2 db)

 • Hotanu Emil (versfilm)
 • Juhász Dorina (képzőművészeti alkotás)

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felajánlása:
2 személyre szóló 4 alkalmas szabadbérlet a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadásaira. (A kedvezmény csak 4 különböző előadásra érvényesíthető.)

 • Szabó Vivien

Az RS9 Színház felajánlása:
Pódium est megtartásának lehetősége:

 • Takács Bence Ervin

A Bánffy György Kulturális Szalon felajánlása:
A Bánffy Szalon rendezvényein való közreműködés lehetősége:

 • Szirbik Bernadett-Rákai András

Nagy-Magyarország Park Nonprofit Kft. felajánlása
Élménycsomag 2 fő részére 3 nap, 2 éjszaka, teljes ellátással Királyszálláson.

 • Kakasy Dóra

A Magyar Fesztiválszövetség különdíja (2db):
A díjazott által választott fesztiválra szóló belépő 2 fő részére

 • Hetesi Júlia
 • Én Együttes

A közönség különdíja:
Rádóczy-Gyarmathy Gábor alkotása, melyet a művész és a Forrás Művészeti Intézet ajánlott fel. Átadja az alkotó.

 • Kása Tímea

Az Esztrád Színház felajánlása:
A professzionális előadók mondott vers kategóriájának győztese: 150 000.- Ft pénzjutalom.

 • Puskás László

A megzenésített vers kategória győztese – Fellépési lehetőség a Velencei Vízi Színház Színpadán

 • BRVLG Zenekar (Borvilági)

Egy éves ösztöndíj fiatal pályakezdő művész támogatására:

 • Hunyadi Máté

A Nemzeti Színház díja:
300 000.-Ft pénzjutalom és lehetőséget a Nemzeti Színház egy később kiválasztott rendezvényén a díjnyertes produkció bemutatására.

 • Rózsa László

Az egyetemi hallgató kategória győztese: 100 000.- Ft pénzjutalomban részesül

 • Benkő Claudia

A VERSÜNNEP FESZTIVÁL FŐDÍJA:
Párkányi Raab Péter szobrászművész Versünnep kisplasztikája, valamint az Esztrád Színház által felajánlott 300 000.- Ft pénzjutalom

 • Resti Kornél Együttes

https://www.youtube.com/channel/UCdRW0DwEzxQQIe7njfRno8g/videos

A díjátadót követően átadták az idei Szeleczky Zita emlékgyűrűt.

A professzionális versenyek mellett folyamatosan rendeztük az iskolai Versünnepeket és „Rendkívüli irodalomórákat hazai és határon túli helyszíneken egyaránt. Az alábbi helyeken jártunk: Bágyogszovát, Bős, Budapest, Csóka (Szerbia), Csorna, Debrecen, Dunaföldvár, Dunaújváros, Fegyvernek, Fertőd, Hódmezővásárhely, Kápolnásnyék, Kenderes, Kincsesbánya, Mórágy, Mosonmagyaróvár, Pázmánd, Révkomárom (Szlovákia), Sepsiszentgyörgy (Erdély), Szekszárd, Szentendre, Vál. 61 versmondó jutott be a nemzetközi Seregszemlére, általános iskolai 1. osztálytól a szépkorúakig.

A Seregszemle gálájában a Resti Kornél Zenekar adott koncertet.

Minden fellépő könyvjutalomban részesült. A 2020-as Versünnep döntőjén, a Nemzeti Színházban, Tóth Aliz mondhatja el versét. 15 fő kapta a szakmai táborozás lehetőségét. A Seregszemléről szóló cikkünk itt olvasható.

Az események minden esetben nyilvánosak és ingyenesek voltak.

A szakmai táborra 2019.06.30-07.05. között került sor. A tábor helyszíne a Bakony déli részén található Tési-fennsíkon elhelyezkedő Nagy-Magyarország Park. A tiszta levegőjű, erdő közepén található volt vadászkastély parkja kiválóan alkalmas a zavartalan és hatékony munkára, kikapcsolódásra, sportra, és természetjárásra egyaránt. Mivel a terület távolabb fekszik a lakott területektől, és a táborban minden igényt kielégítő infrastruktúra található, mindent egy helyen lehet megvalósítani. Térerő a legtöbb helyen nincsen ugyan, de a fő épületben vonalas telefon használható és van wifi is. Ez a körülmény nagyban hozzájárult a táborban résztvevők közösséggé formálódásához és természettel való harmonikus együttéléshez egyaránt.

A táborba érkezők –egyéb elfoglaltságok miatt- 6 fő, vasárnak foglalták el szállásukat. Bemutattuk az előadókat, ismertettük a tábor menetét, napirendjét, a szülőknek, igény szerint, megmutattuk a környéket, elhelyezést, egyeztettük az esetleges tudnivalókat (táplálkozás, gyógyszerhasználat, kapcsolattartás a tábor ideje alatt,…stb.). Vasárnap este az ismerkedésé volt a főszerep. Drámajátékos foglalkozással, közös zenéléssel segítettük a minél zökkenőmentesebb összecsiszolódást.

Hétfőn reggel már munkával indult a nap. A szakmai programokra csoportbontásban, délelőtt-délután–este került sor, melynek során a színházi szakma kiválóságai, képességfejlesztő-, és testtudat fejlesztő tréningek mellett az előadó-művészettel kapcsolatos színész-szakmai ismeretek bővítésére helyezték a hangsúlyt. A kiscsoportos és egyéni tréningek során, színészi eszközökkel, szórakoztatva sajátíttatták el a verbális és nonverbális technikákat. A képzés hatására fejlődött a résztvevők kommunikációs- és önkifejező képessége, javult a koncentrációs és tanulási affinitás, határozottabb és tudatosabb lett a fellépés, eredményesebb a beilleszkedés és konfliktuskezelés.

A résztvevők napi 2X3 óra időtartamban az alábbi foglalkozásokon vehettek részt, szakmai vezetőik irányítása mellett:
– beszéd
– hangképzés, ének, zenei alapismeretek
– testtudat, mozgáskoordináció
– színpadi jelenlét
– koncentráció, metakommunikáció, felkészülési technikák
– csoportos gyakorlatok

Az estéken drámajáték foglalkozásokat tartottunk. A programok során lehetőséget biztosítottunk a kötetlen beszélgetésre, és szabadidős foglalkozásokra (pingpong, ékszerkészítés, biciklizés, túrázás) egyaránt. Csütörtökön este a hét alatt tanultak bemutatójával zártuk az együttlétet.

Versünnep Tábor 2019

A csodás hangulatnak köszönhetően szinte repült az idő az idei Versünnep Táborban Királyszálláson. Mindezek mellett sokat tanultunk, fejlődtünk. Alig várjuk a következő nyarat, hogy ismét együtt lehessünk.🌞 Persze ennek feltétele, hogy minél többen jelentkezzetek a civil felhívásra, akár már most.Várunk Benneteket! 👍

Posted by Versünnep Fesztivál on Saturday, September 28, 2019

2019 augusztusában már ismét elkezdtük a jövő évi teendők előkészítését.