Versünnep Sajtóközlemény

A 2020-ban 15. jubileumát ünneplő Versünnep Alapítvány rendületlenül folytatni kívánja 2005-ben elindított küldetését. A támogatásoknak köszönhetően, amelyben hatalmas szerepet tölt be a Nemzeti Kulturális Alap, egyre hatékonyabban és folyamatosan bővülő profillal jut el a hazai és határon túli területekre, hogy népszerűsítse a magyar nyelv-, és irodalomi alkotások nagyszerűségét. A korszerű szakmai hozzáállás és kreativitás eredményeként jelentős mértékben tudjuk motiválni célközönségünket, korosztálytól, és földrajzi, társadalmi elhelyezkedéstől függetlenül.

 

Az események egymást váltják egész éven keresztül, így már 2019 végén meghirdetjük a 2020. évi tematikát. A civil közösségek számára a témakört, természetesen, csak javasoljuk, de mindig kiemelt figyelemmel fordulunk a kortárs irodalmi alkotások felé. Ennek eredményeként megfigyelhető, hogy a versválasztásnál a jelentkezők egyre szívesebben szemezgetnek friss alkotásokból.

 

A 2020-as Versünnepet a Nemzeti Összetartozás Évének jegyében hirdetjük meg. Kiemelt figyelemmel fordulunk a jövőre 80. születésnapját ünneplő Tolnai Ottó (Szerbia 1940) és Domonkos István (Szerbia 1940) alkotásai felé. Emlékezünk Dobos László (1930-2014) felvidéki íróra, Reményik Sándor (1890-1941) erdélyi költőre, Sáfáry László (1910-1943) kárpátaljai költőre. Szabó Lőrinc (1900-1957) születésének 120. évfordulójára, Faludy György (1910-2006) születésének 110. évfordulójára, Csoóri Sándor (1930-2016) születésének 90. évfordulójára, valamint Bella István (1940-2006) születésének 80. évfordulójára emlékezünk.

 

A 2020-as Versünnep zsűrielnöke Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

 

A professzionális előadók és szakirányú oktatási intézmények hallgatói vers- és prózamondás, énekelt vers, versmegzenésítés, képző- és/vagy filmművészeti alkotás (verskép, versfilm) és slam poetry kategóriában indulhatnak. Egy jelentkező több kategóriában is nevezhet. Részletek a hivatalos kiírásban találhatók.

 

A Versünnep 2020 versenyprogramjába történő jelentkezési felhívásokat nyilvánossá tesszük az írott, elektronikus és online média felületein, valamint honlapunkon (www.versunnep.com) és közösségi oldalunkon. Ezen kívül minden érintett hivatalos intézmény számára közvetlenül is elküldjük. A jelentkezési határidő 2020. február 5. éjfél, mely dátumot nem áll módunkban meghosszabbítani!

 

Szeretnénk minél szélesebb körben elérni a civil közösségeket, iskolákat és egyéni amatőr versmondókat is. Ez utóbbiaknak januárban tartunk versenyt Budapesten. A közösségek versenyeire és a rendkívüli irodalomórákra az év során, a jelentkezésben vállalt dátumok sorrendjében kerítünk sort országhatárokon belül és kívül egyaránt.

 

Emellett szeretnénk folytatni a felkészítő tanárok részére kidolgozott workshopjainkat is. Itt az elsődleges célunk az, hogy a versválasztástól kezdve, a különböző technikai megvalósításokon keresztül, a tehetséggondozás módozatain át, a képességek felismeréséig, konkrét eszközöket és segítséget adjunk a pedagógusok kezébe, továbbá a felmerülő problémákra, tapasztalatokra vonatkozóan fórumot tudjunk teremteni, ahol szakértőkkel közösen kerülhet sor megbeszélésre, eszmecserére. Tudunk a pedagógusok leterheltségéről, így megpróbálunk alkalmazkodni az igényekhez. A lényeg, hogy juttassák el részünkre a workshop iránti igényüket.

 

A professzionális jelentkezők versenyeit (elődöntők, középdöntők) 2020 elején tervezzük megrendezni, igény szerint, több hazai és külföldi helyszínen. A döntőre Budapesten, a Nemzeti Színházban kerül sor 2020. április 5-én. Terveink szerint egész napos programmal (konferencia, irodalmi játszóház, versfotel, koncertek, közönségtalálkozó) várjuk az irodalom és a társművészetek iránt érdeklődőket, kicsiktől a felnőttekig. Az esemény csúcspontja a 18.00 órától megrendezésre kerülő verseny lesz.

 

A civil versenyek központi momentuma a 2020. június 6-i nemzetközi Seregszemle, amelynek a Pesti Vigadó ad otthont. A produkciókat követően koncert és ünnepélyes eredményhirdetés várható. A legjobban teljesítők nyári táborozására júliusban kerül sor. A táborban elismert szakemberek és közismert személyiségek foglalkoznak a diákokkal, esténként pedig színházi előadások, koncertek, beszélgetések színesítik majd a programot.

 

Együttműködő partnerek: Anyanyelvápolók Szövetsége, Bánffy György Kulturális Szalon, Magyar Írószövetség, Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Színház, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Petőfi Irodalmi Múzeum.

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Forrás Galéria

 

A Versünnep 2020 szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.