Megkezdtük az évet: Sajtótájékoztató

A Versünnep Alapítvány rendületlenül folytatni kívánja 2005-ben elindított küldetését. A támogatásoknak köszönhetően, amelyben hatalmas szerepet tölt be a Nemzeti Kulturális Alap, egyre hatékonyabban és folyamatosan bővülő profillal jut el a hazai és határon túli területekre, hogy népszerűsítse a magyar nyelv-, és irodalomi alkotások nagyszerűségét. A korszerű szakmai hozzáállás és kreativitás eredményeként jelentős mértékben tudjuk motiválni célközönségünket, korosztálytól, és földrajzi, társadalmi elhelyezkedéstől függetlenül.

 

Az események egymást váltják egész éven keresztül, így már 2018 végén meghirdetjük a 2019. évi tematikát. A civil közösségek számára a témakört, természetesen, csak javasoljuk, de mindig kiemelt figyelemmel fordulunk a kortárs irodalmi alkotások felé. Ennek eredményeként megfigyelhető, hogy a versválasztásnál szívesebben szemezgetnek friss alkotásokból.

 

A 2019-es évhez kötődően, a tavaly elhunyt Kányádi Sándor (1929-2018) születésének 90. évfordulójára, Örkény István (1912-1979) halálának 40. évfordulójára, a fiatalon elhalálozott Nagy Gáspár (1949-2007) születésének 70. évfordulójára emlékezünk, továbbá Petőfi Sándor (1823-1849) halála évfordulója kapcsán tematikusan, szerelmi költészetét emeljük be a kiírásba. Emlékezünk továbbá Ady Endre (1877 -1919) halálának 100. évfordulójára is.

 

A professzionális előadók és szakirányú oktatási intézmények hallgatói számára, az eddigiek mellett, lehetővé tesszük a slammer kategóriát is.

A Versünnep Fesztiválra történő jelentkezési felhívásokat október folyamán tesszük nyilvánossá a civil közösségek és amatőr egyének számára, minél szélesebb körben, írott, elektronikus és online média felületein.

Novembertől megkezdjük (folytatjuk) a civil közösségek versmondó versenyeinek és rendkívüli irodalomóráinak lebonyolítását országhatárokon belül és kívül egyaránt. Emellett szervezünk workshopokat a felkészítő tanárok részére. Itt az az elsődleges célunk az, hogy a versválasztástól kezdve, a különböző technikai megvalósításokon keresztül, a tehetséggondozás módozatain át, a képességek felismeréséig, konkrét eszközöket és segítséget adjunk a pedagógusok kezébe, továbbá a felmerülő problémákra, tapasztalatokra vonatkozóan fórumot tudjunk teremteni, ahol szakértőkkel közösen kerülhet sor megbeszélésre, eszmecserére.

 

A professzionális jelentkezők versenyeit (elődöntők, középdöntők) 2019 elején tervezzük megrendezni, igény szerint, több hazai és külföldi helyszínen. A döntőre Budapesten, a Nemzeti Színházban kerül sor 2019. április 14-én. Terveink szerint (a támogatás mértékétől függően) egész napos programmal (konferencia, irodalmi játszóház, versfotel, koncertek, közönségtalálkozó) várjuk az irodalom és a társművészetek iránt érdeklődőket, kicsiktől a felnőttekig. Az esemény csúcspontja a 18.00 órától megrendezésre kerülő verseny lesz.

 

A civil versenyek központi momentuma a 2019. június 8-i nemzetközi Seregszemle, amelynek a Pesti Vigadó ad otthont. A magyarlakta területekről érkezők produkciói után koncert és ünnepélyes eredményhirdetés várható. A legjobban teljesítők nyári táborozására terveink szerint júliusban vagy augusztus első felében kerül sor. A táborban elismert szakemberek és közismert személyiségek foglalkoznak a diákokkal, esténként pedig színházi előadások, koncertek, beszélgetések színesítik majd a programot.

Együttműködő partnerek: Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Színház, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Kaposvári Egyetem Művészeti Kara, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Bánffy György Kulturális Szalon, Anyanyelvápolók Szövetsége

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Forrás Galéria