2018-as döntőseink bemutatkozásai

Vendéghang

Kétezer-tizenegy óta színpadra lépő, kísérletező kedvű, szöveg és zene kapcsolatait kutató ének-gitár duó, majd vendégzenészekkel kiegészült zenekar, később a zene és irodalom köré csoportosuló társulat. Szerkesztett műsoraikban szívesen dolgoznak együtt kortárs költőkkel, szuggesztív versmondókkal, a befogadói élmény kiteljesítése céljából. Megzenésítéseik nem mindig a versek líraiságának aláhúzását, de gyakran a bizarr, az abszurd kidomborítását célozzák. Fűri Rajmund – hegedű, Kása Kata – ének, Osváth Georgina – ének / basszusgitár, Osváth Gábor –gitár,  Rózsa László – ritmus, ének

 

Orosz Csenge

Orosz Csenge 25 éves. A Kaposvári Egyetem negyedéves hallgatója, jelenleg a gyakorlatát Budapesten tölti. Számára nagyon fontosak a versek, azt gondolja:  a szeretetet kötelességünk tovább adni és örökíteni a minket követő generációknak!

 

Ferenci Attila

Így ír magáról Attila:

„Beregszászi színészként immáron 23 éve boldogítom és szomorítom a kárpátaljai nagyérdeműt. Feleségemmel egy kis kárpátaljai faluban, Badalóban élünk és neveljük két gyermekünket, Esztert és Ádámot. Színészi feladatként jelenleg a Chioggiai csetepaté Titta-Nanejával próbálok közös hangot találni. Mellette már-már kötelező programként kezelem a versünnepen való részvételt. Mindig nagy buzgalommal nyúltam a költészet remekeihez, most sincs ez másképp, nagy örömmel jövök a budapesti megmérettetésre tudva azt, hogy egy kellemes verses- zenés eseményhez tehetem hozzá a magam kevesét, üzenetét! Nincsenek terveim a versennyel kapcsolatban, nem nyerni akarok! Csak veletek lenni, mint egy csapat kicsiny tagja és beszélni hozzátok, hallgatni titeket, megélni veletek az ünnep fennkölt valóságát, amit csak a jelen- és mindenkori költészet nyújthat és nyújt! Kérlek titeket, fogadjatok olyan szeretettel, ahogy jövök!

 

Lovászi Edina

Lovászi Edina színész, énekes, dalszerző. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatán tanult. Később a Keleti István Művészeti Iskolában valamint a Kolibri Színház stúdiójában színész diplomát szerzett. Ezután a veszprémi Kabóca Bábszínházba szerződött, ahol négy évig volt társulati tag. Négy éve szabadúszó színész, énekes. Színházi szerepei mellett létrehozta saját zenekarát, Lovászi Edina és zenekara néven, amellyel kortárs magyar vers megzenésítésekből létrehozott egy koncertanyagot gyerekek és családok részére. Célja, hogy elkészítse önálló versmegzenésítésekből álló felnőtteknek szóló koncertjét.

 

Szemerédi Bernadett

Szemerédi Bernadett – 2012-ben végzett a Pesti Magyar Színiakadémián, a színészi létformát szabadúszóként kezdte, jelenleg a szarvasi Cervinus Teátrum mellett több társulat produkcióiban játszik. Vajdaságban született, Budapesten él, két otthon, két haza között ingázva próbált s próbálja még ma is megtalálni, megérteni önmagát. A vers számára kezdettől fogva a zene és a csönd, a titok és a csoda, a lélek és az elme szerelmét jelenti. A határtalan szabadság magányát, amely egyszerre csak az övé s egyszerre mindenkié – vallja. Kamaszkora óta maga is ír verseket, dalszövegeket.

 

Liszi Melinda

Harmadízben vesz részt a Versünnep fesztiválon, idén is nagy örömmel! Fontosnak tartja a vers szeretetét, ápolását, mondani kell őket, hiszen azért íródtak, hogy elolvassuk őket, s ha igazán nagy a “találkozás”, létrejön a késztetés bennünk, hogy közöljünk vele. Meséljünk magunkról, véleményünkről, emlékeinkről és élményeinkről, hogy mi nyomja a szívünket vagy mitől szárnyalunk. A vers olyan, mint egy jó öltözet, ahol a ruha, cipő, táska és kiegészítő mindent elmond viselőjéről, amennyiben azt felvállaltan, azonosulva és teljes harmóniában teszi.

 

Resti Kornél

”Resti Kornél a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség. Az irodalom és egyéb emberi lomok szertelen leltárosa, bohém krónikása. Kortalansága ellenére leginkább a századelő, illetve a Nyugat nemzedékeinek közkedvelt budapesti vendéglátó ipari egységeiben érezte jól magát, ahol megannyi – magát költőnek valló – szájhős és naplopó rokonlélekkel könyökölhetett össze, illetve koccinthatott a töredékesnek tetsző idő egészségére – köztük Kosztolányival, Karinthyval, Ady Bandival, Krúdyval, Tamkó Sirató Károllyal, Berda Jóskával, József Attilával, Weöres Sándorral és a többiekkel. Természetesen vidéken, a határon túl, valamint külföldön is járt, többek közt Kecskeméten, a Vajdaságban, Francia- és Oroszországban kalandozott, sőt, egyszer még a Holdon is megfordult! Amíg a fent említett és illetlenül meg nem nevezett szellemtestvérek és ivócimborák zenés verseit énekli – reményei szerint – mindig történhetik valami.”

 

Széplaky Géza

Törökszentmiklóson született, a kecskeméti Katona József Színház deszkáin szerezte meg színészi oklevelét s játszott 10 évig. Jelenleg szabadúszóként a szarvasi Cervinus Teátrum és az Udvari Kamaraszínház előadásaiban szerepel – határon innen és túl. A színház és a versek szeretete mellett egy szamuráj alapokon nyugvó harcművészet is a szenvedélye.

 

Barta Mária Viola

Kolozsváron született, Sepsiszentgyörgyön és Szilágyballán élt felváltva tizenhat éves koráig. A középiskolát Pécsen fejezte be, ez után a Nemzeti Színiakadémián tanult színészmesterséget három évig. Egyetemi diplomát művészettudományból szerzett Pécsen. 2001 óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja, minden műfajt kipróbálhatott, mígnem az anyaság műfajához vezetett sorsa fonala. Most még harmadik kisgyereke dajkálgatása miatt hiányzik igazoltan a színházból, de keresi a különböző megnyilvánulási lehetőségeket, hol mondókázásban foglalkozásvezetőként, hol mesemondásban a Mesésközpont, azaz a Világszép Alapítvány önkéntes mesemondójaként, hol fórumszínházi vagy babaszínházi projektekben, s jelen esetben a Versünnepen, ahol pár éve már átélhette Komáromban boldogan a döntős lét kiváltságát.

 

 

Fehér Elemér

Fehér Elemér Budapesten él. Jelenleg a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet első éves hallgatója, előadóművész klasszikus klarinét szakon. A zeneszerzés számára keretek közé rendezett improvizációt jelenti, amely családja zenei hagyományai miatt már a kisgyermekkorát is végigkísérte. Az improvizációban később Snétberger Ferenc zenei útmutatása és a vele való közös játék során mélyült el. Klarinét-és zongorajátéka, csakúgy, mint kompozíciói, a klasszikus zenére épülnek.

Így fogalmaz: „Egy olyan hangzásvilág megteremtése vonz, amelyet a klasszikus alapokon nyugvó improvizáció és a stílusok közötti szabad átjárás jellemez. A versmegzenésítéseimben is ezt a zenei világot keresem. Ebben nagy segítségemre vannak a versek, megihletnek, kapukat nyitnak, hiszen a hangulatuk, ritmusok és üzeneteik maguk is áramlanak.”

Fehér Elemér megzenésített verseit Janszó Orsolya adja elő. Orsolya a pozsonyi konzervatórium másodéves hallgatója.

 

Korhecz Imola

Korhecz Imola délvidéki származású színész-előadóművész kislánykora
óta hódította meg a versszínpadokat határon innen és túl. Első
szárnypróbálkozásait a színpadon a Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagjaként
tette meg. A népszerű televíziós tehetségkutató vetélkedő, a Ki mit tud?
legjobbjai között szerepelt a képernyőn 1993-ban és 1996-ban – ez utóbbi
ugyanitt, a budapesti Operettszínház színpadán zajlott. Számos országos vers- és
prózamondó verseny győztese volt a ’90-es években, ezek közül különösen
fontos számára a szerbiai köztársasági szavalóverseny aranyérme, amelyet
magyar versmondóként egyedül birtokol. 1996 óta Radnóti-díjas versmondó. A
Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2001-ben kapott diplomát, 2006 óta
hivatásos vers- és prózamondó előadóművész. Felnőtteknek szóló előadóestjei mellett gyerekeknek tart rendszeresen interaktív vers- és mesekoncerteket saját zenekarával, a Cimbora Együttessel; mai magyar költők írásait „öltöztetik dallamruhába”, saját hangszerelésben immár tíz éve. „A versmondás számomra nemcsak fontos önkifejezés, hanem a lélekünnepe, amelyben József Attila alábbi gondolatai vezérelnek:
„Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg,
hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.”

 

Kurucz Ádám Konrád

Kurucz Ádám Konrád, 26 éves. Jogi végzettség után kezdett színészi tanulmányokba. Most végzős a Nemes Nagy Ágnes színésziskolában. Szívügye a versmondás.

 

 

Szirbik Bernadett és Rákai András

Szirbik Bernadett színművész. 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem, operett-musical szakán, Szirtes Tamás növendékeként.2001-2003 között a Szegedi Nemzeti Színház,2003 óta pedig a Miskolci Nemzeti Színház tagja. 2010 novemberében a Nádasdy Kálmán Versmondó és Sanzonverseny sanzon kategóriájának nyertese lett. 2011-ben Domján Edit-díjjal jutalmazták szakmai teljesítményét. Zongorán kísér: Rákai András, korrepetitor és zeneszerző. A Zeneakadémia zenetudományi szakán végzett, jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház korrepetitora.

 

Jánosi Ferenc

Jánosi Ferenc szabadúszó színész Budapesten, a Pesti Magyar Színiakadémián végzett 2007-ben, jelenleg a Pinceszínházban játszik. 2011-ben megnyerte a professzionális színészeknek megrendezett Nádasdy Kálmán Országos vers és prózamondó versenyt.

 

A Bob és Bobék Orchestra a szövegből kiindulva keresi a zene és a verstan matematikájának közös nevezőit. Az antik versformáktól a rappig minden eszközt megragadnak, hogy minden érzékre hatni tudjanak. A Társulat a vers és a zene matematikájában keresi a közös nevezőt. Legyen nyelvtörő, rap, slam poetry vagy költészet, jazz, hip hop, drum n bass, vagy reggae – a lüktetés jelenléte közös.
A zenekar frontembere Horváth Kristóf “Színész Bob”, országos slam poetry bajnok, az ő provokatív és játékos szövegeit kíséri Bakos Bettika (ének), Eged Márton (basszusgitár), Dévényi Zoltán (gitár), Oláh Edmond Mizo (beatbox). Az alapvetően jazzes, hip-hopos zenei világ néha meglepő irányokat vesz, és nem riad vissza a szélsőségektől, de mégis koherens, filozófiailag megalapozott őrület.

 

Fodor Katalin (fotó)

Kaposvári Egyetem Művészeti Karán végzett 2015-ben, jelenleg grafikusként dolgozik, de munkája mellett sok időt szán a színházcsinálásra, gyerekkora óra színjátszik. Jelenleg a MU Színházban lép fel havonta a KB35 Inárcs társulattal.
Egyéni rajzaiban szeret az otthonkeresés és a magány témájával foglalkozni, de kísérletezik a karakterábrázolással is. A humort és az öniróniát alapvetőnek tartja az önkifejezésben. Képei stílusa legtöbbször a figurális rajzok és fotók összemosásában nyilvánul meg.

 

Tóth-Máté Barnabás (film)

 

Így ír magáról:

Három éve kezdtünk közös filmeket készíteni. Mindig is fontosnak tartottuk, hogy kellő szakmai és művészi érzékenységgel alkossunk meg valamit, hisz a mai világban, amikor online és mainstream média aranykorát éljük, ez elenyésző. Úgy gondoljuk, hogy a hazugok és a hazugságok világában egy őszinte alkotást létrehozni mindig felelős társadalmi cselekedet. Ez motivál és mozdít előre miket a filmkészítésben. Barnabás és Dávid húszas éveinek elején járó lelkes filmalkotók, akik idén végeznek az egri Eszterházy Károly Egyetemen Mozgóképkultúra és médiaismeret szakon. Mindketten dolgoztak már szakmai gyakorlat keretében televíziónál és nem titkolt szándékuk, hogy egész életüket a filmeknek szenteljék. Ez abból is tudható, hogy már számos díjat és elismerést szereztek szerte az országban. Az élő Szent László pályázat 2017 Győr I. helyezés, Kattanásig videó pályázat 2016 Budapest I. helyezés illetve Életrevalók Egyesület videó pályázat 2016 Budapest II. helyezés. Barnabás elismert operatőr szeretne lenni, Dávid pedig neves filmrendező.

 

Szűcs János

Jánoshalmán született. Az általános iskolát Jánoshalma mellett Borota Alsószentkatán, összevont tanyasi iskolában végezte. Bácsalmáson érettségizett. A TV Ki mit tud döntőjében első helyezést ért el, fődíjat kapott. Több szavalóversenyt is megnyert. Vámos László musical osztályában színészként és előadóművészként végzett. Karitatív rendezvényeken is vállal fellépéseket. Nem sűrűn.

Ő is vallja:

Egy madár értékét nem az szabja meg, hogy hányat csap a levegőben, hanem hogy hogyan ível.

 

Majer Jázmin

Jázmin 9 éves, 3. osztályos tanuló. Kicsi korától több szavalóverseny résztvevője és győztese. Emellett nagyon szeret énekelni, táncolni. Januártól a budapesti Madách Színházban alakítja A nyomorultak című musicalben kis Cosette szerepét.

 

 

A.G.Weinberger

A modern korszak embere… Egy világpolgár és egy örökké elmélkedő zenész… 1965-ben

született Nagyváradon, egy szétzilált polgári család egyetlen fiaként. 10 éves korában már

pontosan tudta, rock’n roll gitáros akar lenni… már sihederként kapcsolatba került kitűnő

hanglemezekkel és könyvekkel, amik csiszolták zenei ízlésvilágát, elindították álmodozásait és meghatározták filozófiai és erkölcsi koordinátáit.

A kemény katonai időszak letöltése után 1985-ben a híres Metropol rock együttes tagja lett…

1986-ban negyedmagával már megalakította Románia első blues zenekarát, a Transylvanian

Blues Community-t, akikkel végig turnézták az országot egészen a ‘90es évek elejéig, amikor

megalalkítja első önálló zenekarát, a Weinberger Blues Machine-t. Ebben a felállásban jelent

meg 1996-ban a ‘Good Morning, Mr. Blues’ című album, ami az első blues lemez volt

Romániában. Időközben Israelben, Görögországban, Svájcban és az Egyesült Államokban is folyamatosan koncertezik. 2000 májusában egy amerikai út alkalmával úgy dönt, hogy az Államokban marad … 2006 végén jött vissza megerősödve, egy remek lemezzel – amit teljes egészében Nashville-ben rögzített és a Nashville Calling címet viseli, amely 68000 példányban kelt el világszerte. Producere Tom Hambridge volt.

Idáig 8 nagylemezt jelentetett meg, 1 nagysikerű könyvet írt, 2 radió és 2 TV műsort

szerkesztett és vezetett a közszolgálati adókon, zenetudományi és esztétikai cikkeket közölt, 4 fesztivált szervezett és rengeteg fiatalt tanított és indított el a pályán.

  1. lemezét, a melynek címe ReBorn, Magyarországon rögzítette. A lemez májusban jelenik

meg. Románia Elnöki Hivatala a Kulturális Érdemrend Lovagi Fokozatával tüntette ki.

Zeneszerzői és zenepedagógiai tanulmányait a bukaresti Nemzeti Zeneakadémián végezte.