A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon együttműködésével, ismét megrendezi a Versünnep Fesztivált. A rendezvénysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatja. A megmérettetésre 2017. január 31-ig nevezhetnek megzenésített vagy szóban előadott költeményekkel, illetve képző- vagy filmművészeti alkotással hivatásos színművészek és előadóművészek, továbbá a szakirányú közép- és felsőoktatási intézmények hallgatói. A győztesek pénz- és tárgyjutalmakon túl fellépési lehetőségeket is kapnak.  

A rendezvénysorozat tizenkét éve indult útjára azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a magyar nyelven született irodalmi alkotásokra és népszerűsítse a művészi versmondást, mely képes minden magyar anyanyelvű embert összekapcsolni téren és időn keresztül egyaránt.

Az előadók így kortárs és klasszikus költeményekkel – 2017-ben a 200 évvel ezelőtt született és 135 évvel ezelőtt elhunyt Arany János, a 140 évvel ezelőtt született Ady Endre vagy a 130 évvel ezelőtt született és 50 éve elhunyt Kassák Lajos egy-egy alkotásával – nevezhetnek a mondott vers, megzenésített művek és képző- vagy filmművészeti alkotások kategóriáiban. Az elődöntőket 2017. február-márciusában több határon túli helyszínen és a Budapesti Operettszínházban rendezik meg, a döntőnek pedig 2017. április 9-én ad otthont  Budapesten a Nemzeti Színház.
Mindezek mellett a fesztivál szervezői folyamatosan várják olyan hazai és határon túli iskolák és civil szervezetek jelentkezését is, amelyek vállalnák térségükben egy versmondó verseny megrendezését saját közegükben.

 

A VERSÜNNEP FESZTIVÁL 2017  HIVATALOS KIÍRÁSA

Arany János születésének 200. és halálának 135. évfordulója,

Ady Endre születésének 140. évfordulója,

Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulója,

tiszteletére,

 

 

a Versünnep Alapítvány meghirdeti a

 

 

VERSÜNNEP 2017

Fesztivált.

Kategóriák:

 1. Vers – és prózamondás
 2. Énekelt vers, versmegzenésítés
 3. Képző-, és/vagy filmművészeti alkotás

 

 

A nevezéseket beadhatják:

 • színművészek és előadóművészek, hivatásos zeneszerzők (komoly zenében felsőfokú végzettséggel, könnyű zenében szakirányú végzettséggel), valamint hivatásos hangszeres és énekes előadóművészek, zenekarok,
 • művészeti egyetemek valamint szakirányú közép-és felsőoktatási és könnyűzenei képző intézmények hallgatói.
 • hivatásos képző- illetve filmművészek, felsőfokú vagy szakirányú végzettséggel rendelkezők, illetve
 • művészeti egyetemekvalamint szakirányú közép-és felsőoktatási, valamint képző intézmények hallgatói, akik betöltötték 19. életévüket.

 

 

Egy nevező több kategóriában is jelentkezhet.

 

Részletes kiírás:

Az 1. kategóriában kötelezően három mű nevezendő, amely lehet vers, próza, publicisztika.

 

A nevezett művek közül:

 • egy Arany János által írt mű
 • egy Ady Endre, vagy Kassák Lajos által írt mű,
 • egy kortárs magyar költő, illetve író verse, vagy prózai műve

A nevezett művek nem haladhatják meg egyenként az öt perc mondási időt.

 

A választott művek szövegét kérjük a nevezéshez mellékelni!

 

Azok jelentkezését várjuk,

 • akik hazánkban, vagy határon túl élő, hivatalos minősítéssel rendelkező színművészek vagy előadóművészek. (A nevezéshez kérjük csatolni a végzettséget igazoló hivatalos okirat másolatát)
 • akik hazai és határon túli Színművészeti Főiskola vagy Egyetem hallgatói, továbbá hivatalosan bejegyzett művészeti intézmény (akadémia, stúdió, tanoda stb.) színész hallgatói. (A nevezéshez kérjük mellékelni az érintett intézmény hivatalos igazolását.)

 

A 2. kategóriában kötelezően két művel kell nevezni, komoly vagy könnyűzenei stílusokban:

 • egy Arany János, vagy Ady Endre, vagy Kassák Lajos, alkotásának megzenésített változata (feldolgozása),
 • egy kortárs magyar költő, író művének megzenésített változata.

A versmegzenésítéseket (önálló zenei kompozíciókat), illetve már megkomponált versmegzenésítések előadóit várjuk.

 • Nevezhetnek végzett és tanulmányokat folytató zeneszerzők önállóan (ez esetben előadót is kell hozniuk magukkal a versenyre), valamint előadókkal közösen, de saját előadással is. A műveknek a versenyen élő előadásban el kell hangozniuk, kottát nem fogadunk el.
 • Végzett vagy tanulmányokat folytató előadóművészek (szóló ének, ének- bármilyen összeállítású kísérettel, vagy együttes, kórus) is jelentkezhetnek saját, vagy más szerzők által komponált versmegzenésítéssel.

A versenyre minimum 5, maximum 10 perces műsorral lehet nevezni, a megadott időhatárokon belül tetszőleges számú versmegzenésítéssel. A zsűri zeneszerzői és előadói díjakat is odaítélhet.

A nevezéskor kérjük a megkomponált művek szövegét, időtartamát elküldeni, valamint a produkció előadóit is feltüntetni. Az előadóktól szintén kérjük az énekelt vers szövegét, időtartamát, és a zeneszerző nevét megjelölni. Továbbá kérjük csatolni a végzettséget-, vagy tanulói jogviszonyt igazoló dokumentumot

A 3. kategóriában kötelezően egy művel kell nevezni, amely

 • Arany János, Ady Endre, Kassák Lajos, vagy egy kortárs költő által ihletett képzőművészeti-, vagy filmművészeti alkotás.

 

A nevezéseket beadhatják:

 

 • Hivatásos képző- illetve filmművészek, felsőfokú vagy szakirányú végzettséggel rendelkezők, illetve
 • művészeti egyetemekvalamint szakirányú közép-és felsőoktatási, valamint képző intézmények hallgatói.

A 3. kategóriában nevezett alkotásokat digitális formában kérjük beküldeni 2017. március 31-ig!

A jelentkezéskor minden esetben kérjük, hogy végzettségét, vagy a jelenlegi tanulmányok igazoló okiratát mellékelni. (Együttesek részéről elegendő 1 hivatásos igazolást küldeni.)

Jelentkezési határidő:

MEGHOSSZABBÍTVA 2017. FEBRUÁR 15. 24:00 -IG!

 

A jelentkezéseket az alábbi címre várjuk:

 

VERSÜNNEP ALAPÍTVÁNY

1136 Budapest

Pannónia utca 46/a. 1 em. 1.

vagy

versunnep@gmail.com

 

Információt a versunnep@gmail.com, címen kérhetnek az érdeklődők. Kapcsolattartásra használható a facebook.com/versunnep oldal is.

Az elődöntőkre 2017. február-márciusában kerül sor, különböző magyarországi és határon túli helyszíneken. A részletekről a jelentkezések regisztrálása után értesítjük az érintetteket.

A döntőt 2017. április 9-én, a Nemzeti Színházban

rendezzük.

DÍJAK

 

Minden kategóriában több, nagy értékű pénzjutalom, fellépési lehetőség, képzőművészeti alkotás és ajándéktárgy kerül odaítélésre.

Nevezési lap professzionális előadók részére

FELHÍVÁS ISKOLÁK, CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

 

A fesztivál hivatalos programjához az év folyamán bármikor kapcsolódhat bármely hazai és határon túl működő iskola vagy civil szervezet, oly módon, hogy jelentkezésével vállalja egy amatőr versmondó verseny megrendezését, lehetőleg a kiírásban szereplő témaköröknek megfelelően, de nem kötelezően. A szervezők biztosítják egy szakember delegálását az adott zsűribe. A verseny időpontját minden intézmény maga határozhatja meg. A versenyek nyertesei közül, a zsűri döntése alapján, az arra kiválasztottaknak lehetőséget kínálunk produkciójuk előadására, versenyen kívül, a hivatásos fordulók valamelyikén. Továbbá a kategóriánkénti nyerteseknek 2017 június 3-án seregszemlét rendezünk a Pesti Vigadó Sinkovits Kamaraszínpadán, ahol a résztvevők jutalmakban részesülnek, valamint a zsűri döntése alapján szakmai továbbképző táborban vehetnek részt.

A részvételhez szintén szükséges a nevezés és szándéknyilatkozat elküldése, a versunnep@gmail.com címre. A nevezésnek a tartalmaznia kell a jelentkező adatait, továbbá, hogy mikor, hol, és milyen korosztályban kívánja a versenyt megrendezni.

Nevezési lap letöltése civilek számára.

A változtatás jogát fenntartjuk.