Versünnep Fesztivál 2014

A 2014-es Versünnep Fesztivál sajtóhírei.

A költészet napja
Raffai Ágnes nyerte a Versünnep Fesztivál döntőjét a Nemzeti Színházban

Budapest, 2014. április 11., péntek (MTI) – Raffai Ágnes szabadkai színésznő nyerte el a fődíjat a Versünnep Fesztivál professzionális színészeknek, előadóművészeknek és szakirányú hallgatóknak meghirdetett versmondó versenyén, amelyet a költészet napja alkalmából rendeztek meg a budapesti Nemzeti Színházban pénteken.
Kultúra-irodalom
A költészet napja – Raffai Ágnes nyerte a Versünnep Fesztivál döntőjét a Nemzeti Színházban

Budapest, 2014. április 11., péntek (MTI) – Raffai Ágnes szabadkai színésznő nyerte el a fődíjat a Versünnep Fesztivál professzionális színészeknek, előadóművészeknek és szakirányú hallgatóknak meghirdetett versmondó versenyén, amelyet a költészet napja alkalmából rendeztek meg a budapesti Nemzeti Színházban pénteken.

“Ez a délután a szó, a magyar szó ünnepe volt” – mondta az esti díjkiosztón Császár Angela színművész, a zsűri elnöke, hozzátéve: szükségünk van ezekre a szavakra, és a versekre. “Lelki kenyér a vers” – emelte ki Áprily Lajos szavait idézve.
Raffai Ágnes a Versünnep-díjat, Muharos Lajos Munkácsy-díjas ötvösművész kisplasztikáját és az azzal járó 1 millió forintot Terék Anna KülFöld című versével nyerte el. Mellette 100 ezer forintos különdíjat vehetett át Lőrincz Tímea, aki Terék Anna A Kunigunda útja című versét mondta el.
Mezey Katalin író, költő, műfordító, a zsűri tagja az MTI-nek azt emelte ki, hogy két fiatal szabadkai színésznő kapta a fődíjat és a különdíjat, és mindketten egy szintén fiatal vajdasági költőnő versét mondták el. “Azt hiszem, a sikerüknek is az volt a titka, hogy ezek a versek, ez a költészet nagyon közel volt az ő életükhöz. Tulajdonképpen a mai fiatalságnak a világlátása és problematikája szólalt meg” – mondta, hozzáfűzve, hogy méltán nyerték el az elismerést.
A közönségdíjat a színművészek közül Bácskai János kapta, a hallgatói kategóriában pedig Habodász István vehette át. A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete, a Magyar Teátrumi Társaság, a Nemzeti Színház és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. is díjakat adott át. A zsűri döntése szerint a hallgatói kategóriában az 500 ezer forintos fődíjat az idén nem osztották ki.
Mezey Katalin mellett a zsűri tagja volt Rubold Ödön és Dráfi Mátyás színművész és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának képviseletében Tenki Réka, a teátrum színművésze.
A vers- és prózamondó fesztivált a Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon ötödik alkalommal hirdette meg, az idei verseny a család európai éve és az I. világháború kitörésének 100. évfordulója jegyében telt.
A szeptember óta tartó fesztivál többfordulós válogatóin két kategóriából kerültek ki a döntő résztvevői, összesen 16-an: hivatásos színművészek és előadóművészek, valamint színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói. Az idei versenyen a minden évben kötelező kortárs vers mellett a család és az I. világháború témaköréből kellett választaniuk a versenyzőknek, akik három művel indulhattak a megmérettetésen.
Idén először a Versünnep Alapítvány lehetővé tette civil közösségek számára is, hogy csatlakozzanak a versenyhez.

gpz \ kpt

MTI 2014. április 11., péntek 19:30

 


 

A költészet napja
Megkezdődött a VersünnepFesztivál döntője a Nemzeti Színházban

Budapest, 2014. április 11., péntek (MTI) – Megkezdődött pénteken a Versünnep Fesztivál 2014 professzionális színészeknek, előadóművészeknek és szakirányú hallgatóknak meghirdetett versmondó versenyének döntője, amelyet a költészet napja alkalmából tartanak a Nemzeti Színházban.

A vers- és prózamondó fesztivált a VersünnepAlapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon ötödik alkalommal hirdette meg, az idei verseny a család európai éve és az I. világháború kitörésének 100. évfordulója jegyében telik.
A pénteki budapesti eseményen köszöntőt mondott Szász Jenő, a program társszervezője, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, aki arról beszélt, hogy verset olvasni jó, verset hallgatni még jobb. Illyés Gyulát idézve azt mondta: aki a versírást abbahagyja, az igazmondást hagyja abba. Németh László szavait is idézte: “A gyermeknek természetesebb tápláléka a vers, mint a próza. A kép színesebb, ha rímmel jön, s amit el nem mond a mondat, megértet a ritmus.”
Emlékeztetett arra, hogy József Attila mellett ugyancsak ezen a napon ünnepeljük a szintén nehéz sorsú, száműzetésben élő Márai Sándor születésének évfordulóját is, aki naplójába azt írta: “nincs más haza, csak az anyanyelv”.
A Versünnep Fesztivál jó alkalom a haza fogalmának, a szülőföld szeretetének éltetésére – mondta.
A program házigazdái, Kolti Helga színművész, aVersünnep Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Takács Bence Ervin előadóművész és műsorvezető az eseményen köszöntötték Mádl Dalmát, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, valamint Bánffy Tildát, Bánffy György színművész özvegyét.
A döntő zsűrijének elnöke Császár Angela színművész, tagja Rubold Ödön és Dráfi Mátyás színművész, Mezey Katalin író, költő, műfordító és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának képviseletében Tenki Réka, a teátrum színművésze.
A szeptember óta tartó többfordulós válogatókon két kategóriából kerültek ki a döntő résztvevői: hivatásos színművészek és előadóművészek, valamint színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói. Az idei versenyen a minden évben kötelező kortárs vers mellett a család és az I. világháború témaköréből kellett választaniuk a versenyzőknek, akik három művel indulhattak a megmérettetésen.
A versenyzők a Versünnep-díjért (Muharos Lajos Munkácsy-díjas ötvösművész kisplasztikája), és – kategóriától függően – 1 millió, valamint 500 ezer forintos fődíjért versenyeznek. Idén először aVersünnep Alapítvány lehetővé tette civil közösségek számára is, hogy csatlakozzanak a versenyhez.
A pénteki rendezvényen mutatták be a Napút folyóirat költészet napjára megjelent számát. Szondi György főszerkesztő tájékoztatása szerint az Áprilisi tizenegyek című összeállításnak három különlegesebb szervező eleme van. Az első, hogy 38 költő József Attila és/vagy Márai Sándor nevére akrosztichonokat alkotott. A második, hogy 11 kritikus kifejtette gondolatait a költészet olvashatóságának határairól és a befogadói tapasztalatokról, a harmadik pedig, hogy Suhai Pál felhívására 11 felkért költő magyarra ültette Rainer Maria Rilke eddig le nem fordított nyolcsorosát.
A terjedelmében megnövelt lapszámban emellett Tamási Orosz János “legendát teremt” Márai Ismeretlen kínai költő című ciklusa és József Attila Ódája közötti párhuzamokat mutatva ki. Tanulmány elemzi Báthori Csaba Elemi szonettek című kötetét, Sipos Lajos Berda József Vácon címmel ad közre fotódokumentált anyagot. A Mustra rovatban Vasadi Péter Tetőzés című verseskönyvéből ad a folyóirat előzetest, a nyolc színes képzőművészeti oldal Sóváradi Valériáé, akiről Wehner Tibor ír. A Káva Téka-füzetmellékletben Handó Péter Szín-tézisek, Tragédia-monológok Madách Imre szellemében című műve jelent meg.

gpz \ kpt

MTI 2014. április 11., péntek 17:22


Kultúra-irodalom
RÖVIDHÍR

A költészet napja
Megkezdődött aVersünnep Fesztivál döntője a Nemzeti Színházban

Budapest, 2014. április 11., péntek (MTI) – Megkezdődött pénteken, a költészet napján aVersünnep Fesztivál 2014 rendezvénysorozat színészeknek, előadóművészeknek és szakirányú hallgatóknak meghirdetett versmondó versenyének döntője a Nemzeti Színházban.

A vers- és prózamondó fesztivált a VersünnepAlapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon ötödik alkalommal hirdette meg.
A pénteki döntőn köszöntőt mondott Szász Jenő, a program társszervezője, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, aki arról beszélt, hogy verset olvasni jó, verset hallgatni még jobb. Illyés Gyulát idézve azt mondta: aki a versírást abbahagyja, az igazmondást hagyja abba.
Az idei verseny a család európai éve és az I. világháború kitörésének 100. évfordulója jegyében telik. A versenyzők a Versünnep-díjért és – kategóriától függően – 1 millió, valamint 500 ezer forintos fődíjért versenyeznek.

gpz \ kpt

MTI 2014. április 11., péntek 16:16


Szabadkai elődöntő

Szabadkai továbbjutók:
Lőrincz Tímea (Zentai Magyar Színház)
Raffai Ágnes (Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség)


Veszprémi elődöntő
Teltházas  nézőtér előtt mondhatták el verseiket a színészek a Versünnep Fesztivál legutóbbi elődöntőjén hétfőn, a veszprémi Latinovits-Bujtor Játékszínben.
A zsűrit ezúttal Császár Angela, Mezey Katalin, Kőrösi Csaba, Oláh János és Szikora János alkotta. Döntésüknek megfelelően ezúttal Bácskai János, Alberti Zsófi, Kisfaludy Zsófi, Pánics Lilla és Turi Bálint jutott tovább. A nézők szavazatai alapján Jánosi Ferenc és Habodász István kapott lehetőséget arra, hogy versenybe szálljanak a fődíjért.
A Versünnep Fesztivál 2014 rendezvénysorozat utolsó elődöntője március 31-én, Szabadkán lesz. Ezt követi majd április 5-én a Budapesti Játékszínben a “civilek seregszemléje”, ahol a vershez, irodalomhoz kötődő családi programok, vetélkedők, koncertek várják majd az érdeklődőket.
A Versünnep döntőjét a költészet napján, április 11-én tartjuk a Nemzeti Színházban. A professzionális színészek kategóriájának győztese a Versünep-díj mellett egymillió forintot is hazavihet, míg a színész hallgatók kategóriájában a fődíj 500 ezer forint.
További részleteket a ww.versunnep.com weboldalon találhatnak.


  1. március 10-én nagy sikerrel lezajlott a Versünnep Fesztivál első elődöntője

A zsűri tagjai voltak:
Elek Szilvia író, zongoraművész
Falusi Márton Gérecz Attila-díjas költő, kritikus
Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész, rendező
Seregi Zoltán színművész, rendező
Sződy Szilárd dramaturg, rendező

A zsűri döntése alapján továbbjutó versenyzők:
1 kategória.:
Bartus Gyula, Jászai-díjas színművész (Békéscsabai Jókai Színház),
Józsa Mihály, előadóművész (Békéscsaba)
Liszi Melinda, színész (Békéscsabai Jókai Színház)
Pregitzer Fruzsina, Jászai-, és Domján Edit díjas színművész (Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház)
2.kategória: Köböl Lilla( Békéscsabai Színitanház)

Közönség szavazat alapján döntőbe jutott:
1 kategória:
Csiki Hajnalka(marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat)
2. kategória:
Varga Bianka(Békéscsabai Színitanház)


Versünnep-elődöntő a Békéscsabai Jókai Színházban

A Békéscsabai Jókai Színház nem csupán szívén viseli a kortárs magyar irodalom sorsát, hanem aktív szerepet vállal annak alakításában, népszerűsítésében is. Az elmúlt néhány évben tanúi lehettünk annak a folyamatnak, ahogyan színház és irodalom termékeny párbeszédbe kezdett. 2007-ben például teljes magyar évadot hirdetett meg a színház, a 2011/2012-es évadban egyfelvonásos drámaíró versenyt írt ki, Szarvason Vers a víz fölött címmel indított sikeres versest-sorozatot, és mindvégig rendhagyó irodalomórákon népszerűsítette művészeivel a magyar vers és próza remekműveit. 2012 óta minden évben, a költészet napján 24 órás Versfolyamot rendez, melynek lényege, hogy április 10-től 11-ig folyamatosan verseket mond a város és a környék apraja-nagyja a teátrumban, s a költészet napján, déli 12 órakor közös versmondással zárják a minifesztivált.  És akkor még mindig nem szóltunk a Magyar Drámaíró Versenyről, melynek immár ötödik éve a békéscsabai színház ad otthont, és amelyet azóta is országos érdeklődés kísér. A színház falain belül működő Bárka folyóirattal és a Körös Irodalmi Társasággal karöltve pedig önálló irodalmi esteknek is helyet ad a Jókai Színház. Ezek a rendezvények a kortárs magyar irodalom legjavát mutatják be a helyi közönségnek: a legfrissebb és legrangosabb prózai, lírai és drámai művek szerzőivel ismerkedhetnek meg az itteniek.

Így nem meglepő, hogy ebben az évben egy újabb, nagy sikerű rendezvény szervezésében is fontos szerepet vállal a teátrum. A Versünnep című vers- és prózamondó fesztivál idén Békéscsabán tartja egyik elődöntőjét: az ország északi, keleti régióiból, sőt, határon túlról is érkeznek színművészek és színművészeti hallgatók. A Nemzeti Színházban tartott költészetnapi döntő továbbjutóinak egy jelentős része tehát innen fog kikerülni.
A rangos esemény műsorvezetője Kolti Helga színművésznő lesz, a zsűri asztalánál pedig olyan személyiségeket láthatunk, mint Elek Szilvia (író, zongoraművész), Falusi Márton (költő, kritikus), Rubold Ödön (színművész, rendező), Seregi Zoltán(színművész, rendező), vagy Sződy Szilárd (dramaturg, rendező). Az egyes kategóriákban a közönség is szavazhat kedvenceire.
A versenyzőknek három kategóriában kellett verset/prózát választaniuk: egy első világháborúval kapcsolatos szöveget, egy család témakörét érintőt és egy kortárs szerző művét. A 18 regisztrált között színházunkat is szép számban képviselik, többek között Fehér Tímea, Józsa Mihály, Szőke Pál vagy a Jászai-díjas Bartus Gyula. 
Az est zenei hangulatáról Huzella Péter, Kossuth-díjas zeneszerző-énekes gondoskodik; Katkó Ferenc, a Jókai Színház színművész-rendezője pedig zenés-verses műsorszámmal készül.

Békéscsaba ismét élen jár egy, a Kárpát-medencei kultúra szempontjából kiemelkedő rendezvényben való részvétellel.
A hétköznapok megkopott nyelve, a szleng, az értelmetlen rövidítések, a nyelvromlás ellenében kínál a Jókai Színház minőségi alternatívát. A teátrum terében letisztult gondolatok, míves magyar nyelv, a szó legjobb értelmében vett emelkedett hangulat várja az irodalom kedvelőit. Nagy tapasztalattal rendelkező színészek mondanak verset, prózát, valamint az utánpótlás is, külön kategóriában: a színművészeti hallgatók. 
A költészet iránti mély, személyes elkötelezettségéből adódóan, a rendezvény iránti tisztelete jeléül, a Jókai Színház igazgatója, Fekete Péter is benevezett a megmérettetésre.

A Versünnepnek – a magasztos eszmék mellett – más tétje is van: az első kategóriában (színművészek) 1 millió forintos fődíj, valamint Muharos Lajos Munkácsy-díjas ötvösművész kisplasztikája, a második kategóriában 500.000 forintos fődíj a nyeremény a budapesti döntőn.
A döntősök díjként kapják a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajándéktárgyait is.

A rendezvényre a belépés díjtalan, de a helyek korlátozottsága miatt kérjük, regisztráljanak a színház jegyirodájában.


Bánffy György Kulturális Szalon és a Versünnep Alapítvány tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit
Versünnep Fesztivál 2014 bemutatkozó sajtótájékoztatójára,
melyre 2014. január 29-én, szerdán, 11 órakor kerül sor
a Nemzeti Színház nézőtéri büféjében.

A sajtótájékoztatón részt vesz:
Elek Szilvia zongoraművész, költő,
Halász János kultúráért felelős államtitkár,
Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumi elnöke,
Mezey Katalin költő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője,
Molnár Adrienn, a Bánffy Szalon vezetője,
Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója
A. Szabó Magda,
Rubold Ödön színművész,
Takács Bence Ervin előadóművész

Részvételi szándékát kérjük jelezze a szalon@banffyszalon.hu e-mail címen.
További információ kérhető a 20/6235786-os telefonszámon.


A Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon meghirdette a VERSÜNNEP 2014 Vers- és prózamondó fesztivált, a „2014 a Család Európai Éve” jegyében, valamint az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára.
2014-ben ötödik alkalommal rendezzük meg a Versünnep Fesztivált, mely a színművészek, az előadóművészek és a szakirányú egyetemek hallgatói számára ad lehetőséget a magyar líra kincseinek népszerűsítésére határainkon belül és kívül egyaránt. Az elődöntőkre március hónap folyamán Békéscsabán, Veszprémben és Szabadkán kerül sor, a döntő április 11-én lesz a Nemzeti Színházban.
Nagyon fontosnak ítéljük a felnövekvő generáció motiválását és fejlesztését, ezért mostantól lehetőséget teremtünk minden, nem professzionális érdeklődő számára is, különös tekintettel az iskolákra, hogy rész vegyenek a rendezvénysorozatban. Az iskolai versenyek legjobbjai 2014 tavaszán egy külön fesztivál keretében mutatkozhatnak be a budapesti Játékszín színpadán, nézőként jelen lehetnek a döntőn, és a legkiválóbbak versenyen kívül előadhatják produkciójukat a Versünnep fordulóin is.
A Versünnep Fesztivál fővédnöke Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterszakmai fővédnöke Csoóri Sándor költő, író.
Védnökei Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.  Az iskolák és civil közösségek részére kiírt verseny védnöke Hoffmann Rózsaköznevelésért felelős államtitkár.
A zsűri elnöke Császár Angela színművész.


Versünnep 2014
Szervezők: Versünnep Alapítvány – Kolti Helga, Bánffy György Kulturális Szalon – Molnár Adrienn
Fővédnök: Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter
Szakmai fővédnök: Csoóri Sándor költő, író
Védnökök:
Magyar Művészeti Akadémia – Fekete György elnök
Nemzeti Színház, Vidnyánszky Attila vezérigazgató
Magyar Írószövetség – Szentmártoni János elnök
Iskolák, civil szervezetek számára kiírt program védnöke: Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár

Elődöntők helyszínei:
Békéscsaba, Ibsen Terem – 2014. március 10. hétfő, 18,00 óra
Veszprém, Petőfi Színház – 2014. március 24. hétfő 18,00 óra
Szabadka, Népkör – 2014. március 31. hétfő 18,00 óra
Döntő: Nemzeti Színház, Gobbi Terem -2014. április 11. péntek, 15,00 óra
Tematika: család, I. Világháború, kortárs költészet


Megjelenések:

Raffai Ágnes nyerte a Versünnep Fesztivál döntőjét a Nemzeti Színházban(Színház.hu)

Beszélgetés Raffai Ágnessel, aki pénteken fődíjat nyert szavalatával a Nemzeti Színházban megtartott Versünnep Fesztiválon

Összefoglaló Versünnep békéscsabai elődöntőjéről:
Bárka Online
Jókai Színház
Csabai Mérleg
BEOL
Hír6
Szóljon